Este doliu în lumea gastronomiei! Roberto Linguanotto, „părintele tiramisului”, a murit în Italia la vârsta de 81 de ani, fiind considerat autorul rețetei clasice de tiramisu. Desertul inventat de marele bucătar a devenit atât de popular în lume, încât există chiar și o Mișcare Mondială a iubitorilor de tiramisu, care organizează campionate mondiale de pregătire a desertului.
La acea vreme, patiserul era la începutul carierei și lucra într-un renumit restaurant din centrul orașului Treviso, „Beccherie”, acolo unde desertul fusese gândit ca o variantă a clasicului zabaglione, conceput pentru bărbații care frecventau o casă de întâlniri din apropiere. De aici provine numele „tiramesù” și, prin urmare, tiramisu, scrie La Repubblica.
Oaspete frecvent și pasionat al Cupei Mondiale Tiramisù , unde și-a făcut ultimele apariții în cadrul competițiilor și ceremoniilor de premiere, Linguanotto a fost, de asemenea, foarte popular printre colegii săi. Organizatorul competiției, Francesco Redi, îi dedică un gând plin de emoție.
„Ne amintim de el cu afecțiune și cu acea dulceață care ne-a caracterizat mereu felurile. El și familia lui ne-au susținut încă de la început și îi suntem recunoscători, pentru că fără invenția lui această mișcare mondială a iubitorilor de tiramisu nu ar exista”, a mărturisit sursa citată.
De-a lungul timpului au existat însă mai multe dispute referitoare la originea prăjiturii, fiind vehiculată și ipoteza că acest desert era servit pe post de afrodiziac într-un bordel din orașul Trevisio.
În ciuda acestor speculații, este unaimim recunoscut că locul unde a luat naștere tiramisu este restaurantul lui Ado Campeol. Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneția, a fost printre cei care i-au adus un omagiu pe twitter: orașul a pierdut o altă vedetă a istoriei vinului și gastronomiei.
Restaurantul ”Alle Beccherie” a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit bucătarului-șef care a asistat-o pe soția lui Ado, Roberto Linguanotto, invenția a fost rezultatul unui ”accident” produs în timp ce făceau înghetață de vanilie. Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone în castronul cu ouă și zahăr, iar după ce a a constatat că amestecul este unul gustos i-a spus soției proprietarului, Alba.
Cei doi au perfecționat desertul adăugând pișcoturi înmuiate în cafea, presărând deasupra puțină cacao și botezându-l ”Tireme Sù”, ceea ce s-ar traduce prin ”Ridică-mă.”
Ulterior, în variantele adoptate, unii bucătari au adăugat rețetei originale și lichior, dar formula omologată de Academia Gastronomică în 2010 a exclus alcoolul pentru ca prăjitura să poată fi servită și copiilor.
A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu